Як готують кутю у різних регіонах України
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 4-01-2018, 16:57
Переглядів: 13

Як готують кутю у різних регіонах України

 Як у кожної ґаздині є свій рецепт будь-якої страви, так само відрізняються способи приготування традиційних українських страв у різних регіонах країни.

Кутя по-київськи

Склянку пшениці необхідно замочити на ніч. Вранці відварити до готовності на невеликому вогні.Додати по 100 грам тертого маку, подрібнених горіхів і промитих родзинок.Змішати і додати теплого розтопленого меду.

Кутя по-рівненськи

Пшеницю замочують на ніч, вранці воду зливають так, щоб вода вкривала зерно на два пальці. І тоді пшеницю варять до готовності.Заправляють її горіхами, курагою, родзинками, маком і розтопленим медом.Мак не труть і не замочують.

 


Як готують кутю у різних регіонах України

Кутя по-полтавськи

На Полтавщині в старовину кутю з печі діставала жінка, а потім передавала її в руки чоловіка або дитини, які й ставили страву на покут.

Пшеницю (або пшеничну крупу) заливають на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а зранку варять на повільному вогні.Зварену кашу заливають узваром до консистенції густого супу.Узвар повинен бути концентрованим і солодким. Його готують з яблук, груш і чорносливу.І все — ніяких родзинок, маку та інших компонентів.

Інший рецепт схожої куті більш сучасний: потрібно зварити пшеничну крупу і приготувати заправку: товчений мак (попередньо замочений на кілька годин), горіхи, чорнослив або курагу залити теплою водою з медом. Усе змішується з готовою пшеничною крупою безпосередньо перед подачею на стіл і зазвичай виглядає не як каша, а як суп.

Кутя по-закарпатськи:

На Закарпатті теж готують рідку кутю. Відвар з пшениці заливають узваром, додають води, в якій запарюється мак, мед за смаком, мелені горіхи і мелений мак.

Кутя по-лемківськи

У Карпатах поширена лемківська кутя з бобальок.вони готуються так: розтачують прісне дріжджове тісто і вирізують з нього маленькі кульки (діаметром, як 5 копійок).Коли бобальки підійдуть, їх потрібно спекти в духовці на змащеній маслом деці.Пекти бобальки радять за день до Різдва, щоб вони встигли настоятися.Саму кутю готують з бобальок, попередньо змочених водою, тертого маку, горіхів і меду.

Кутя по-луганськи

А от у східній Україні кутю готують з рису.

Рис відварити, мак перетерти з двома-трьома чайними ложками цукру.Змішати охолоджений рис з маком, родзинками, горіхами і медом.Прикрашають таку кутю цукатами.

В Одеській області кутю готують за таким же рецептом, але в неї нерідко додають халву.

Кутя по-донецьки

В Донецькій області готують на Святвечір рисову кутю з вишнями.

Для неї відварюють склянку рису і готують компот з вишень, або ж беруть вишні, консервовані у власному соку (іноді компот замінюють узваром).У готовий рис додають ягоди з компоту, горіхи, заправляють вишневим соком або узваром.

Кутя по-черкаськи

На Черкащині кутю нерідко готують з перлової крупи,яку відварюють, додають розтертий з цукром мак, крупно потовчені горіхи та родзинки, теплий мед. Причому в черкаській куті усіляких смаколиків і заправок повинно бути багато.Іноді в неї додають трохи сушених ягід (в основному, чорниці), щоб підкислити смак.

Кутя по-житомирськи

А ось на Житомирщині готують навіть «п'яну» кутю. Для неї пшеницю або перловку заливають на півгодини холодною водою.Відціджують, заливають окропом і варять до готовності на слабкому вогні.У готову кашу додають розтертий мак, запарені на півгодини родзинки, дрібно мелені горіхи і курагу.Заливається кутя виноградним соком, додається ложка меду й ложка солодкого червоного вина.




Джерело http://kitsman.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет