Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 10-02-2019, 11:14
Переглядів: 6

Букет квітів, плитка шоколаду, полуниця і пляшка шампанського – чудове поєднання, скажете ви. А коли це все виготовлено із мила, то ще й дуже ароматно і незвичайно! Беріть на озброєння ідею для оригінального подарунку, адже такі букети не зів’януть і довго тішитимуть око, «їжа» ніколи не зіпсується, а відкрите «шампанське» не вивітриться. Або ж для жартівливого жесту на 1 квітня, бо за рахунок своєї реалістичності «їстівне» мило доволі часто ризикують надкусити ті, хто не встиг розпізнати справжнього призначення подарунка.

Такі милі мильні презенти для будь-якої нагоди виготовляє майстриня з Кіцманя Людмила Мамаєвська — викладач економічних дисциплін Кіцманського коледжу Кам’янець-Подільського державного університету. Для неї миловаріння стало справою для душі і способом самовираження. Вона ж і розповідає читачам «Вільного життя» про своє захоплення, розкриває секрети миловаріння і ділиться власним практичним досвідом у цій справі.

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 


 

Після першої ж спроби — з головою поринула в творчий процес

«Як мило з'явилося в моєму житті? Було це кілька років тому, — розповідає пані Людмила. — Подруга, вона ж і кума, подарувала мені на день народження незвичне мило у формі троянди і мішечка з грішми. Я таке бачила вперше, хоча в Чернівцях вже тоді кількість майстрів і різноманіття презентів з мила вражали, як переконувала подруга, котра й сама вже опанувала мистецтво виготовлення таких подарунків ручної роботи.

Зацікавило це заняття й мене, але довго не наважувалась, бо справа ця затратна і в плані часу, і в плані фінансів... Але в грудні 2017 року отримала на роботі премію і захотіла спрямувати ці кошти 3на щось цікаве та корисне для себе. Так у домі з’явився перший набір для миловаріння. Замовила його в Інтернеті, з Києва доставили дуже швидко. І ось я з цим набором їду до куми в Чернівці (було це перед Новим роком) і кажу: «Вчи й мене!». Наробили ми тоді сніжинок, ведмедиків, ялинок. Все милко я роздарувала — рідним, колегам, знайомим, сусідам… І мене захопило не на жарт. Я з головою поринула в роботу, хотілося ще і ще творити, пробувати нові формочки, експериментувати з кольорами й ароматами».

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська


 

 

Тепер в асортименті майстрині чималий вибір фігур — різноманіття квітів, ведмедики, зайчики, серця, іменне мило, у формі пляшок зі спиртним, бутербродів з ікрою та іншої смакоти... Любите дорогі подарунки? Тоді для вас айфон чи пачка стодоларових купюр з нанесенням водорозчинних картинок, звичайно ж із мила.

Гарним і яскравим мило стає завдяки спеціальним барвникам, а смачно пахне, бо миловар насичує його неймовірними ароматами фруктів, квітів, жіночих і чоловічих парфумів, їстівних смаколиків.


 

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 

 

Зможе кожен, аби бажання

Після першого досвіду миловаріння не забарилась і пропозиція провести перший майстер-клас для діток у школі, яких дуже зацікавила така незвична новинка. Власними руками школярі під керівництвом Людмили Олександрівни залюбки створили по трояндочці для своїх матусь до дня 8 Березня. Так з легкої руки вчительки Галини Корост, пригадує жінка, вона почала виготовляти мило не лише для близького оточення, проводити майстер-класи, брати участь у ярмарках хенд-мейд виробів.

Вчиться Л.Мамаєвська тонкощам мильного ремесла, переглядаючи відеоуроки в YouTube. І впевнена, що при великому бажанні освоїти цей вид творчості зможе кожен.

 

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 Що необхідно для миловаріння?

 

По-перше, мильна основа. Пані Людмила використовує білоруського чи англійського виробництва, збагачену гліцеринами і натуральними оліями. Кожна з них має певні корисні властивості: оливкова чудово зволожує шкіру, кокосова – пом’якшує її, олія авокадо і жожоба підходить для чутливої та сухої шкіри.

Обирає для роботи готову мильну основу, адже приготування мила з «нуля» є доволі небезпечним, оскільки передбачає змішування розчинів лугів і жирів, вимагає дотримання складної технології, знань різноманітних хімічних процесів.

«Також необхідні форми, барвники, ароматизатори. Користуюся пластиковими, силіконовими, а зараз захопилася 3D-формами, вони найдорожчі — 150-200 грн. за штуку, але з їх допомогою створюю об’ємні фігурки, квіти, які складаю у букетики, — каже миловар. — Барвники можна додавати й харчові, втім зі свого досвіду зазначу, що вони підходять для одноколірного виробу, бо мають властивість мігрувати, тобто в процесі розпливаються на все мило, забруднюючи сусідні шари. Тому для багатошарового мила застосовую флуоресцентні пігменти – барвники, які не мігрують. Ароматизатори мені подобаються французького виробництва, вони мають стійкий приємний аромат, який довго не вивітрюється».

 

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська 

Тонкощі непересічного ремесла

 

Основу нарізаємо на шматочки і розтоплюємо в мікрохвильовій печі при температурі 60-70 градусів. В жодному разі не доводимо до кипіння! Для того, щоб добре скріпити шари й елементи виробу і позбутися бульбашок повітря, що утворюються на поверхні, потрібно збризнути мило спиртом.

Далі фарбуємо, додаємо «запашок» (ароматизатор), натуральні олії (ши, виноградної кісточки, макадамії тощо). Ці олійки зволожують шкіру рук і обличчя та допустимі в догляді за дитячою ніжною шкірою. Знезаражуємо спиртом формочки і заливаємо. Через хвилин 20-25 мило застигає і можна його виймати.

Мило має вистоятися перед тим, як потрапить до рук покупця, в ідеалі кілька діб, а якщо замовлення термінове — щонайменше добу. Адже з нього має випаруватися зайва волога, тоді воно прослужить довше. Для тривалого зберігання мило обгортають термоплівкою, яку стягують феном, і воно в закритому вигляді може зберігатись роками. Винятком є доглядове мило-скраб з додаванням меленої кави, меду, маку, вівсянки та інших натуральних інгредієнтів. Таке пані Людмила також виготовляє і радить використати протягом одного-двох місяців.

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 Шукаєте оригінальну ідею — купуйте незвичайне мило

 

В наш час дуже важко чимось здивувати, а коли хочеш зробити подарунок близькій людині, то обов’язково шукаєш нестандартні рішення, оригінальні ідеї. З мила ж можна виготовити все, що завгодно, і такий подарунок буде незвичайним і корисним.

Невеличке мило, наприклад одна трояндочка, коштує від 30 гривень. Тепер, коли ви знаєте, наскільки це клопітка справа, а ще додайте вартість усіх компонентів, необхідних для приготування, можете оцінити, чи дорого це за натуральний продукт ручної роботи.

Весь асортимент мильних витворів Людмили Мамаєвської представлений на її інстаграм-сторінці @shop-soap-lyudmila

А така забава, як цікавий майстер-клас з миловаріння, обов’язково сподобається малим і юним гостям на іменинах, наприклад. І кожна дитина піде зі свята з ексклюзивним подарунком від іменинника, приготовленим власноруч.

Христина МЕЛЬНИЧУК.

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 

Квіти, шоколад, шампанське … з мила створює кіцманчанка Людмила Мамаєвська

 


 



Джерело http://kitsman.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет