РІЗДВЯНИЙ ПІСТ: час радощів і смаколиків
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 2-12-2018, 15:55
Переглядів: 8

СЕРЕД НОВОСЕЛИЧЧАН БІЛЬШ ПОПУЛЯРНИМ, ЯКЩО МОЖНА ТАК СКАЗАТИ, ВВАЖАЄТЬСЯ СУВОРИЙ ВЕЛИКОДНІЙ ПІСТ. ВТІМ, ВСЕ БІЛЬШЕ ЛЮДЕЙ ПОЧИНАЄ ПРИТРИМУВАТИСЬ І ІНШИХ. ЗОКРЕМА – РІЗДВЯНОГО, ЯКИЙ РОЗПОЧАВСЯ У СЕРЕДУ. МИ ПОПРОСИЛИ НАШИХ ЧИТАЧОК ДОБРОПОРЯДНИХ ПАНІ ПОДІЛИТИСЬ СЕКРЕТОМ З «ПОЧАТКІВЦЯМИ», ЯК ЇМ ВДАЄТЬСЯ УСІ ЦІ СОРОК ДНІВ І ЦЕРКОВНИХ КАНОНІВ ДОТРИМУВАТИСЬ, І РІДНИХ СМАЧНЕНЬКИМ РАДУВАТИ. ОСЬ ЩО НАМ РОЗПОВІЛИ:

 

Наталія ІСТРАТІЙ, Маршинці:

– Насамперед, піст, це – шлях, точніше важливий відрізок на життєвому шляху. Якщо ж порівнювати Великий та Різдвяний піст, то, в першу чергу, Великий піст це дорога до Голгофи – час тиші, а Різдвяний – очікування Народження у світ Спасителя, отже час радощів, веселощів. У кулінарному ж аспекті, основна різниця у суворості цих постів, головним чином у можливості доволі часто вживати рибу під час Пилипівки. Хоча кулінарна складова будь-якого посту, за важливістю, посідає останнє місце... Але ж зараз не про церковні канони. Ми, жінки, по своїй натурі, усі трохи Марфи, і турботи у нас більш приземисті, як нагодувати, як приготувати і т. д. Тож мова піде про стіл Різдвяного посту. Своїй родині у цей період доволі частенько готую рибні страви, найбільш типова останнім часом – щука, запечена з картоплею. Швидко, бюджетно, корисно, смачно.Рецепт якось інтуїтивно вигадався і прижився в домашній кулінарній книзі. Картоплю та моркву почистити, помити і нарізати товстими кружальцями. Посолити, поперчити та додати улюблену приправу. Щуку почистити, приправити спеціями та змастити оливковою олією. Усе викладаємо на деко та запікаємо. Нерідко на вечерю бувають й яблучні десерти. Зважаючи на те, що цього року їх вродило і ціна на ринку прийнятна, то це – те, що треба. Улюблений десерт: яблука середнього розміру розрізати на половинки, вичистити серцевину, начинити яблуко сумішю з горіхів, халви та родзинок. Фаршироване яблуко замотати конвертиком у листкове тісто, все запекти. Найкраще смакує у колі рідних та близьких. Смачного!

 

Оксана БУШУЛЯК, Рокитне:

– В нашій сім’ї намагаємось притримуватись Різдвяного посту. Аж до Святвечора на столі: гречка, рис, картопля – варена і печена, вареникі – з картоплею, вишнями... А ще – салати з моркви, капусти, буряка, грибів. Борщі. На десерт готую разом з донечками млинці, пироги, яблука, запечені в духовці. А найчастіше на нашому столі – вареники і печиво з маком.

 

Олена НАНДРИШ, Магала:

– Так, різниться. У цей піст дозволяється споживати рибу – у суботу, неділю та свята, вона і стає «королевою» столу... А, взагалі, цей піст більш веселий, бо тримаємо ми його на ознаменування народження Іісуса Христа. І всі наші помисли про це, в передчутті радісної події. Готуємось до радісної події.

 

Інга БУРДУЖУК, Строїнці:

 – Напевне є різниця, Різдвяний піст трохи легший – як для тих, хто готує, так і для всієї родини... У цей піст дозволяється в певні дні вживання риби, соняшникової олії... Улюблена в нашому домі страва, і не лише у піст – смажена картопля з квашеною капустою... А коли можна рибу, – мамалига та риба на кукурудзяному борошні з муждеєм... А так, каші майже щодня... Чи то гречка, чи то рис, чи пшенична каша.


Джерело http://novoselytsia.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет