Розпочався Великий передпасхальний піст
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 27-02-2018, 13:49
Переглядів: 39

Віряни моляться за здоров’я та мир у світі 

   19 лютого у православних християн розпочався Великий піст. Це один із найбільших постів у році, що триватиме 48 днів і завершиться 8 квітня, у день Світлого Христового Воскресіння.

   У цей час християни не споживають м’ясних та молочних продуктів, а дехто навіть у перший та останній тиждень посту не їсть страви з олією. Та не всім під силу дотримуватися строгого посту. Нині багато людей хворіють і їм просто необхідно добре харчуватися, щоб не втратити сили. Церква вчить нас не засуджувати свого ближнього, тому постити чи ні – це особиста справа кожного.

   Головне, дають настанови священики, щоб «не їсти один одного» в піст, тобто не сваритися, не ображати і не скривджувати інших. Бо думкою і словом людина може нагрішити більше, ніж якимось вчинком.

   Під час Великого посту треба утримуватися від вживання алкоголю, застільних святкувань та інших веселощів. Натомість більше свого часу присвятити духовним бесідам, молитві і читанню церковної літератури. Терпіння і смирення – ось ті головні якості, що наближають нас до Спасителя.

    Через низку негативних явищ, які зараз відбуваються в країні, ми часто забуваємо про Бога або й нарікаємо, що не закінчується війна. Але самі ж не усвідомлюємо, що віра в нас слабка, а молитва не завжди щира. Бо подумки бажаємо іншим зла, просимо покарати винних у наших нещастях і не розкаюємося у своїх ділах.

    Просити прощення у Творця потрібно не тільки в піст. Для спасіння душі це потрібно робити постійно. Бо скрізь, куди не глянь, наштовхуєшся на якусь грішну думку, клянеш сусіда за гучну музику, вибоїну на дорозі, захмарні ціни та комунальні послуги і тому подібне. Тяжко миритися з такою реальністю, але хто ми такі, щоб бажати таким самим людям, як ми, чогось поганого?

   У піст ми маємо можливість стати ближчими до Господа, попросити пробачення у родини чи друзів і намагатися не повторювати їх більше. Бог чує кожного із нас: зупиняє там, де, розігнавшись, ми можемо впасти, дає силу в ситуації, яка майже безнадійна, і підіймає, коли ми опускаємо руки. Але через свою гордість ми часто цього не помічаємо і забуваємо подякувати за правильні рішення.

   А ще заслужити прощення гріхів можна хорошими вчинками: подати милостиню нужденному, відвідати немічного та допомогти по господарству одинокому. Люди, які отримують від нас допомогу або хоч добре слово, щиро моляться за наші душі і просять Всевишнього, щоб допомагав на життєвій дорозі і нам.

   І, звичайно, попри щоденну зайнятість треба знайти час для відвідування церковного Богослужіння. Під час Великого посту у православних храмах все світле переоблачення змінюють на темне. Це – наче символ нагадування про муки Спасителя, який постраждав за усе людство. Не можна забувати, якою ціною ми заслужити земне життя. І нарікати не варто, що в нас щось не виходить, бо є люди, яких доля образила ще більше, а вони мовчки, без нарікань, несуть свій хрест.

   У ці дні, коли молитва до неба лине з церков і монастирів, помолімося і ми. Запалімо у храмі світло, помолімося за себе, своїх рідних і за нашу рідну Україну. Згадаймо у молитвах людей, які віддали за неї свої життя і просімо у Всевишнього миру.

Марина ЮРЧЕНКО.  
Джерело http://putyla.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет