Ціна пасхального кошика за рік зросла на третину
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 2-04-2018, 11:26
Переглядів: 27

Найбільше подорожчали м'ясо-молочні продукти

   Майже за тиждень будемо святкувати одне з найбільших християнських свят - Великдень. Та передують йому традиційні передпасхальні клопоти. Господарі стараються причепурити домівки, навести лад на подвір’ї, якщо вже немає снігу, та поповнити запаси харчів.

   Наближення Світлого Христового Воскресіння завжди асоціюється з чимось позитивним, світлим і радісним. Однак, коли справа доходить до покупок, настрій через високі ціни трішки псується. А перед самим святом за будь-який товар продавці звикли правити ще більше грошей.

   Цьогорічний пасхальний кошик, за підрахунками науковців Інституту аграрної економіки, буде коштувати на 34 відсотки більше, ніж того року. Адже ціни на ринку зросли абсолютно на всі продукти. На таку цінову політику впливають різні фактори: збільшення оплати за енергоносії, інфляція, курс долара. Тим не менше, кошик на Великдень не прилагодить собі хіба що геть лінивий.

   Традиційно, десь за тиждень до свята господині йдуть на ринок за покупками. Якщо є потреба придбати новий кошик, його вартість коливається від 60 до 400 грн. Середній кошик на невелику сім’ю можна купити в середньому за 120 гривень. За новий вишитий рушник ручної роботи із надписом «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!» доведеться віддати близько 150 грн.

   Запашні пасочки на прилавках з’являться не раніше наступного тижня, однак один із приватних підприємців розповів, що орієнтовна ціна півкілограмової паски становитиме 15 грн, а кілограмової – 30 грн. Якщо господиня вміє спекти паску самостійно, то це буде не дешевше, однак сам процес навіює святкову атмосферу, а випічка смакує по-особливому.

   Також не забуваймо придбати писанки. Минулого тижня майстрині продавали їх за 15 грн, а нинішнього – вже за 12 грн. Адже писанка – це така річ, яку наступного року вже ніхто не купить. Тому, на відміну від продуктів, чим менше днів до свята, тим дешевша писанка.

   Важливими стравами у великодньому кошику є м’ясні та молочні продукти. Зазвичай господині шукають на прилавках ковбасу та буженину домашнього виробництва. Приязні продавці інколи навіть дозволяють скуштувати шматочок, щоб відчути смак. А от від цін на копчену продукцію аж очі на лоба лізуть. Кілограм домашньої ковбаси коштує близько 200, а то й більше гривень, а буженина- значно дорожча. Якщо в холодильнику не знайдеться шматка копченого сала, то за кілограм треба заплатити щонайменше 70 грн.

   Для тих людей, які утримують господарство, ці цифри будуть не такими страшними. До Великодня можна і поросятко заколоти, і яєць від домашніх курей наскладати. А ще – зробити сир із коров’ячого молока та дістати з підвалу запас овечої бринзи. У кого немає можливості утримувати корову чи курей, то молочні продукти доведеться купити.

   Твердий сир та яйця, на відміну від минулого року, добряче подорожчали. За кілограм «Голландського» треба віддати щонайменше 127 грн, а за десяток яєць від 27 до 30 грн. Звісно, для кошика та святкового столу купувати продукти кілограмами ніхто не буде. Але по шматку одного, іншого - і набігає кругленька сума.

   Якщо провести приблизні підрахунки, то пасхальний кошик нині українцям обійдеться  у понад 600 грн. А якщо додати ще свіжі овочі, які люди взяли за звичку класти в останні роки, то це ще плюс 100-150 грн. Великдень припадає на ранню весну, тому ціни на огірки, помідори чи солодкий перець – просто захмарні. Втім, усе залежить від фінансової спроможності господарів.

   А крім цього не треба забувати, що сімейні заощадження знадобляться ще для святкового столу, на якому перевага теж буде за м’ясними стравами. До речі, кілограм курятини станом на вівторок, 27 березня, коштував 98 грн, а свинини – 130 грн. Хоча восени ціна на продукцію була меншою на 25-30 грн.

Марина ЮРЧЕНКО.


Джерело http://putyla.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет