ВЕЛИКОДНІЙ НАСТРІЙ НЕ КУПИШ, а магазинна випічка домашню не замінить
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 2-04-2018, 11:31
Переглядів: 11

  З наближенням Великодніх свят ми поспішаємо придбати писанки, запастися смачненьким з продуктових прилавків, бо не завжди вистачає часу (та й бажання) пекти самому. Тим більше, що нині можна купити навіть паску. А от для Євдокії Гаврилівни КОСОВАН із Мариничів Великдень без власноруч спеченої пасочки і виготовлених писанок – це не свято. Тому передсвяткові клопоти у неї вже розпочалися. На столі – десятки яєць, які вона майстерно перетворює у писанки. Бо родина велика – семеро дітей, в яких уже свої підростають діти. Треба кожному до свята приготувати великодній атрибут. А вже перед самим Великоднем, у чистий четвер, Євдокія буде пекти паски, теж для всіх.

   Ще зовсім малою вона дуже любила спостерігати, як бабуся Анниця місить тісто, запалює піч, а потім звідти виймає золоті, як сонце, паски і бабки. І теж кортіло спробувати щось й собі зліпити, але раніше дітей до таких важливих робіт не залучали. Хіба збоку дозволяли з шматочком тіста примоститися і зліпити ружку чи зозульку (яку потім нікуди й не брали).

   Саме від бабусі Євдокія перейняла дар і любов до кулінарії та випічки. Старенька навчила її і писанки писати, розповіла, який візерунок, що означає. Бо кожна писанка, яку пише майстриня, мусить мати якесь значення. Коли дівчина була у восьмому класі, бабуся померла. Але її наука не пропала, бо Євдокія з пам’яті відновила усі узори.

   Згодом вийшла заміж, одні за одними народилися семеро дітей. Час був нелегкий, коштів постійно не вистачало. А коли найменша дочка пішла у перший клас, чоловік раптово помер. Тоді й жінці дуже згодилися кулінарні навички. Попри щоденну роботу в місцевій їдальні, потім – на кухні у дитсадку, Євдокія взялася куховарити на весіллях та інших забавах. На першому весіллі побоялася вести усі кухонні справи, тому просто мила посуд. Та вже досвідчені кухарки переконали, що її місце – на кухні.

   З того часу Євдокія відкухарила понад 200 весіль і не було жодного випадку, щоб господарі залишилися незадоволені. Повиростали діти, якими нині вона гордиться. Кожен знайшов свій шлях у житті, але стежка до маминого дому не заростає. А на мамин день народження – злітаються, мов пташки, в якому куточку світу не були б. Бо це – свята традиція.

   Ось і цього року всі вже з нетерпінням чекають, коли мама буде пекти паски. А ще, окрім того, смаколиків всяких для внуків. Цілий день у печі буде потріскувати вогонь, а на столі одна за одною з’являтися рум’яні паски. Повен стіл випічки та повна хата дітей і внуків – ось такий Великдень у родині Косованів.

   Людмила ФЕДЮК.

 

Поради від кухарки, як приготувати гарну і смачну паску:

1. Братися за замішування тіста треба в чистий четвер. Обов’язково в гарному настрої, а в домі має бути злагода і мир.

2. Борошно на тісто треба пересівати перед самим замісом, навіть якщо воно вже пересіяне.

3. Всі інгредієнти (мука, яйця, дріжджі, вода, маргарин, олія) треба заздалегідь тримати у теплі, а не вносити з холоду.

4. Місити тісто треба так довго, щоб легко відставало від рук.

5. У жодному разі не класти його підходити на гаряче місце. Бо навіть добре замішене тісто, м’яке і пружне, уже не спечеться як слід.

6. Тісто має достатньо підійти, в іншому випадку паска може при випіканні тріснути в кількох місцях.

7. Прикрашаючи зверху паску декоративними ружами, не треба забувати поставити в центрі хрест.

8. Щоб паска була золотавого кольору, зверху треба помазати солодким – яйцем із цукром.

9. Для того, щоб паски не підгоріли в печі або, навпаки, не вийшли сирими, треба перевірити піч на готовність. Якщо жар вже згребли, у піч треба сипнути жменьку кукурудзяної муки. Якщо вона на льоту загоряється іскрами, значить, піч ще загаряча. І навпаки, якщо мука тільки димить, то може бути, що піч не допалили.

10. Найосновніше – усе це робити з любов’ю та добрими помислами.


Джерело http://putyla.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет