Горяни масово здають афини
Добавив:
Коментарів: 0
Добавлено: 6-07-2018, 10:52
Переглядів: 8

Ціна за кілограм коливається у межах 20-30 гривень

   Цьогорічна весна посприяла гарному врожаю афин. Сезон їх збору, консервування чи здачі вже кілька тижнів у розпалі. А днями любителі активного відпочинку в горах почали вже збирати й білі гриби та лисички. З метою заробітку на прожиття люди скуповують дикороси, щоб продати їх за відповідну ціну фірмам чи замовникам. Але сезонну діяльність практично ніхто не реєструє, тому й не погоджується на відверту розмову.

   Майже два тижні приймають афини в сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі «Дари Гуцульщини» в Путилі. Як розповів директор кооперативу Сергій Васильович Терен, люди здають афини, і вже навіть гриби, досить активно. «Ми раді, що і дорослі, і малі мають можливість таким чином хоч якось заробити», - каже Сергій. Бо як приходить літо, то для людей, які живуть високо в горах, це чи не єдина можливість мати дохід.

   На початку сезону, коли афин ще масово не було, в кооперативі їх приймали тільки у чищеному вигляді. Бо люди, на жаль, як тільки щось з’явиться в лісі, видирають усе з корінням та листям. А вже коли ягода дозріла, то почали приймати афини, зібрані гребінкою.

   Ціна на афини коливається, бо десь вона щойно дозріває, а десь уже відходить. Станом на вівторок, 26 червня, в СОК «Дари Гуцульщини» її приймали по 25 грн за кілограм, чищену – по 33 грн за кілограм. За перший сорт грибів пропонують 50 грн, а за лисички – 40 грн.

   Сергій Терен розповідає, що кооператив співпрацює як з українськими, так і європейськими замовниками. Афини відправляють на заводи, де працює лінія заморозки, але перед цим ягоду миють та чистять від листя. Цікаво, що європейці оцінюють зрілість афини за складом сахарози. Якщо вона досягає восьми одиниць, то ягода вважається дозрілою. Навіть наша темна за кольором афина може мати 7,6 одиниць. Відповідно, це впливає на ціну. Щоб заробити на ягодах максимальну суму, їх потрібно збирати в період повного дозрівання.

   З часом, за словами керівника кооперативу, асортимент прийому грибів та ягід планують розширити. Крім звичних білого гриба, лисички та афини прийматимуть голубінки, підберезники, опеньки та рижики, а також ожину та малину. Можливо, не такі вже й статки можна заробити на цій справі, але для сімей, у яких батьки безробітні, а діти вже дорослі, це реальні заробітки. Головне – не лінуватися та з розумом користуватися дарами карпатської природи.

Марина ЮРЧЕНКО.


Джерело http://putyla.rayon.cv.ua/
Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:




Особистий кабінет